Goed Gedaan

In groep 1 t/m 8 gebruiken we de methode Goed Gedaan. Goed Gedaan is de methode voor sociale vaardigheden.

Hoe begroet je anderen? Wanneer is plagen leuk? Wat is het verschil tussen pesten en plagen? Wat doe je als je boos bent? Wie zijn ‘vrienden’ op internet? Om respectvol met zichzelf en anderen om te kunnen gaan, moeten kinderen een breed scala aan sociaal-emotionele competenties ontwikkelen.

Kinderen leren sociaal-emotionele vaardigheden voor een groot deel door ‘nadoen’ en ‘uitproberen’. In een moderne open samenleving, vol keuze- mogelijkheden, hebben kinderen echter te maken met een grote diversiteit aan voorbeeldgedrag en uiteenlopende reacties op hun eigen gedrag. Al die verschillen zijn voor veel kinderen verwarrend. De instructie ‘Doe eens gewoon!’ is dan niet meer voldoende. Want wat is ‘gewoon’?

De methode Goed gedaan! geeft ons de mogelijkheid om kinderen – schoolbreed en gedurende acht jaar – op een duidelijke en positieve manier uitleg en feedback te geven over gevoelens, gedrag en omgaan met elkaar. Zodat ieder kind weet wat er verwacht wordt, waarom dat gevraagd wordt, en weet hoe hij dat kan aanpakken. Met Goed gedaan! leren kinderen zichzelf en anderen beter begrijpen en leren ze hoe ze zichzelf positief kunnen aansturen.